Košarka za malu decu - Pravi sport za Vaše dete

KK-beko-decaIzdvojite malo vremena i pročitajte tekst koji sledi. U njemu ćete, nadamo se, prepoznati kako da svoju decu na vreme usmerite ka pravim životnim vrednostima, naučite ih zdravim navikama i na vreme se zaštitite od loših uticaja kojima su svakodnevno izloženi. 

Ovo je priča o jednom Košarkaškom Klubu koji trenutno broji preko 400 aktivnih igrača, što u školicama košarke što u takmičarskim selekcijama, kao i velikom broju simpatizera - od roditelja naše dece do navijača i simpatizera kluba po svim osnovama. 

Košarkaški klub u koga roditelji sa opštine Palilula očigledno imaju najviše poverenja je Košarkaški klub BEKO. To je najmasovniji klub koji se bavi košarkom sa najmlađe na ovoj opštini i trenutno u njemu trenira čak 250 mini-basketaša i 170 igrača u mlađim katerogorijama. Ovoliki broj dece i njihovih roditelja koji godinama unazad ukazuju ogromno poverenje ovom klubu i njegovom kolektivu svakako je zadivljujući i vredan pažnje. U daljem tekstu, vrlo jasno će se razotkriti razlozi za ovakvo poverenje koji veliki broj mama i tata ukazuju jednom “malom “ košarkaškom klubu iz Beograda.

Pa da krenemo… 

KOŠARKA KAO VAŠ IZBOR!

Za članove ovog kluba zaposleni se trude da organizuju maksimalne uslove treninga, takmičenja ali i drugih vidova zabave i druženja kako bi zdravo uticali na svaki segment njihovog života kroz bavljenje sportom.

Ljudi koji vode ovaj klub naglašavaju da im je najbitnije da se deca od malena steknu zdrave navike, prvo da se sklone sa ulica i udalje od negativnih uticaja ali ne samo lošeg društva već i kompjutera, igrica, interneta i ostalih odlika statičnog života. Deca kroz sport razvijaju osećaj radnih navika, pojedinačnog zalaganja ali i osećaj timskih navika i kolektiva. Košarka je u tom slučaju idealna jer je u ranom dobu mogu igrati sva deca bez obzira na predispozijije i građu. U predškolskom i mlađem školskom uzrastu (od prvog do četvrtog razreda) deca se košarkom bave kroz igrice i sve sa ciljem da zavole košarku i sport uopšte. Njihovi osnovni zadaci su da nauče osnovna baratanja loptom, pojmove, tehnike vođenja, dodavanja i šutiranja i osnovne elemente i pravila igre. Tek sa polaskom u peti razred tj prelaskom u selekcije počinju pravi i ozbiljniji treninzi. Timskom igrom kao što je košarka deca će razviti osećaj snalaženja u prostoru i brzog rešavanja situacija jer samo tako uspeće da postignu željeni rezultat tj da daju koš. Pored svega ovog naravno deca moraju da se nauče sportskoj disciplini, odgovornosti prema sebi samima ali i odgovornosti prema timu i treneru.

Košarka je sport koji se igra svuda, na ulici, u školskom dvorištu, na „terenčetu“ u kraju, u sobi na malom košu, čak i u vodi na moru i slično... Košarka je nešto što deci jednostavno uđe pod kožu, rekreativno ili profesionalno - igraju je svi! Zato je važno da na vreme svoje dete naviknete na košarku i tako ćete izbeći loše navike deteta i smanjiti njihovu dosadu u slobodno vreme. „Plavi teren“, kako ga popularno zovu, je otvoreni teren košarkaškog kluba BEKO i već sa prvim sunčanim danima on se oprema obručima i tablama i svakodnevno je pun basketaša koji su prošli kroz ovaj klub ali i trenutnih članova koji i svoje slobodno vreme provode „na košu“.

KK-beko-deca-4

 

ŠKOLICA KOŠARKE BEKO

Košarkaški klub BEKO trenutno ima 12 školica košarke tj 250 „MiniBEKOligaša“ koji treniraju u 10 osnovnih škola na opštini Palilula:

- OŠ "Vasa Pelagić" Kotež
- OŠ "Olga Petrov" Padinska skela
- OŠ "Jovan Ristić" Borča
- OŠ "Stevan Sremac" Borča
- OŠ "Rade Drainac" Borča
- OŠ "Kraljica Marija" Ovča
- OŠ "Oslobodioci Beograda"
- OŠ "Stevan Dukić" Karaburma
- OŠ "Milena Pavlović Barili" Višnjička banja
- OŠ "Jovan Popović" Karaburma

Za sve svoje najmlađe članove treneri škole košarke BEKO organizovali su posebnu Mini BEKO ligu kako bi omogućili svim najmlađim članovima kluba da međusobno igraju utakmice i da se druže. Zbog velikog broja minibasket ekipa kluba a usled nepostojanja adekvatnog takmičenja za najmađe u organizaciji saveza, stvorili su jednistvenu Mini BEKO ligu koja traje tokom cele takmičarke sezone. Treću godinu za redom školice košarke KK BEKO takmiče se međusobom u ligi napravljenoj samo za njih, sa posebno utvrđenim pravilima i rasporedom. Mini BEKO liga ne potencira pobedu kao svoj osnovni cilj već insistira na druženju kroz što više utakmica kao i na ponašanje igrača na njima – međusobno, prema trenerima, saigračima i ostalim učesnicima u igri (sudijama, publikom...) SVI učesnici Mini BEKO lige su pobednici!

Pored Mini BEKO lige koju igraju tokom cele godine, svaka sezona zvanično se završava svečanom Završnicom tj zajedničkim okupljanjem i druženjem svih članova kluba, trenera, funkcionera, roditelja i ostalih prijatelja. Najmlađi članovi kluba tada „polažu“ završni ispit tj poligon spretnosti i svim prisutnim gostima (roditelji, bake, dete, rodbina, komšije, drugari...) pokazuju svoje stečeno znanje u toku prošle sezone. Za svoj trud uvek su i nagrađeni medaljama i diplomama. Takmičarske selekcije tada odigraju prijateljske utakmice međusobom a za kraj uvek osmisle i neki zabavni deo programa u kome svi uživaju- jednom je to bila utakmica između roditelja koji su se podelili u dve ekipe ili utakmica trenera protiv roditelja... U svakom slučaju zabava i druženje su zagarantovani!

Tokom letnjeg raspusta za najmlađe „Bekovce“ organizovan je poseban projekat - Mini BEKO košarkaški kamp. Na nekoj od turističkih destinacija Srbije deca provode nedelju dana u takozvanom Mini BEKO kamp-u što je od posebnog značaja jer je odvajanje od roditelja možda i lakše kroz sport nego kroz školske rekreativne nastave. Letnji kamp je košarkaška radionica na kojoj deca uče i usavršavaju osnove košarke za svoj uzrast a sve to kroz igru, zabavu i druženje. Letnji kamp nisu ekipne pripreme nego usavršavanje osnovnih košarkaških elemenata svakog pojedinca. Cilj radionice je dobra zabava dece kroz elemente košarke ali i d ruge vidove zabave, učenja i animacije.

Posebno zanimljivo za najmlađe članove ovog kluba je Druženje sa deda Mrazom. Na novogodišnju proslavu Košarkšakog kluba BEKO svake godine zaista svrati i deda Mraz koji se sa decom zabavlja na terenu pokazujući im svoja košarkaška umeća a od njih zahteva da i oni barataju loptom da bi video koliko su savladali košarkaške veštine. Kakav bi to Deda Mraz bio da usput ne podeli i novogodišnje paketiće kao nagradu za marljiv rad tokom predhodne godine.

KK-beko-deca-3KK-beko-deca-deda-mraz KK-beko-deca-5

Pored svih ovih aktivnosti koje sami organizuju, veoma rado učestvuju i na drugim manifestacijama i turnirima koje organizuju drugi klubovi ili savez. Klub učestvuje i podržava većinu Minibasket akcija gde nastupa sa svojim minibasketašima – Ada sport fest, Kobajagi evropsko prvenstvo, Memorijalni turnir „Rajko Žižić“, NIS minibasket liga, Novogodišnji minibasket turniri, Uskršnji minibasket turnir itd.

2007. godine, uz pomoć Minibasket organizacije i opštine Palilula organizovan je Minibasket festival u obdaništima Koteža na kome je učestvovalo preko 200 dečaka i devojčica uzrasta od 4 – 7 godina. U planu je da se otvori i „BEKO baby školica“ za košarkaše od 4-6 godina sa posebnim programom i opremom (koševima i loptama) koji će biti prilagođeni njihovom uzrastu.

TAKMIČARSKE SELEKCIJE KK BEKO 

U klubu trenutno trenira oko 170 igrača – takmičara, podeljenih u pet uzrasnih kategorija (juniori, kadeti, pioniri, pionirke, mlađi pioniri) ali u 10 takmičarskih ekipa. Trenutno su najponosniji na pionirke jer su jedini klub iz ovog dela Beograda koji ima žensku ekipu već drugu godinu prijavljenu u zvaničnom takmičenju Košarkaškog saveza Beograda. Posebno ističu i tri takmičarske ekipe pionira i četiri takmičarske ekipe mlađih pionira. Takmičari ovog kluba treniraju i igraju utakmice na sledećim lokacijama:

- OŠ "Vasa Pelagić" u Kotežu,
- OŠ "Jovan Ristić" u Borči,
- OŠ "Stevan Dukić" na Karaburmi,
- OŠ "Oslobodioci Beograda",
- OŠ "Rade Drainac" u Borči,
- OŠ "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj banji
- Nova hala Padinska skela 

Sve takmičarske selekcije košarkaškog kluba BEKO prijavljene su u zvaničnim takmičenjima Košarkaškog saveza Srbije. Pored toga naravno učestvuju i na turnirima po Beogradu i Srbiji ali i na međunarodnim takmičenjima kao što su turniri u Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj, Sloveniji.

KK BEKO je od 2008. do 2014. godine uz pomoć Ministarstva za sport i omladinu i Kancelarije za mlade opštine Palilula organizovao Košarkšake kampove za vreme zimskih i letnjih raspusta u sportskom centru Kovilovo. Kampovi su se održavali u Kovilovu i trajali su po deset dana. Treninzi su organizovani za sve učenike iz osnovnih i srednjih škola na opštini Palilula. Učesnici su podeljeni u tri uzrasne grupe i nekoliko trenažnih grupa i sa njima su radili treneri kluba. Kampovi su bili potpuno besplatni i posećenost je svake godine bila sve veća.

SENIORSKI TIM

Seniorski tim košarkaškog kluba BEKO postoji od samog osnivanja. Svake sezone klub nastupa sa najstarijom ekipom u zvaničnom takmičenju saveza i to smatra svojim uspehom jer cilj svakog mladog igrača treba da bude da jednog dana nastupi za Prvi tim svog kluba. Klub koji nema seniorsku ekipu koja se takmiči u bilo kom rangu, svojim mlađim igračima jasno stavlja do znanja da za njih nemaju planove u budućnosti.  Svake godine prvotimci nekadašnjeg košarkaškog kluba Kotež a današnjeg košarkaškog kluba BEKO takmičili su se u seniorskim ligama Košarkaškog saveza Srbije i Beograda i kroz istoriju dugu 29 godina iznedrili su mnogo dobrih igrača. Najpoznatiji prvoligaški igrači ponikli iz ovog kluba su Dejan Koturović (proslavljeni reprezentativac i osvajač više evropskih i svetskih medalja) kao i Mladen Pantić, Nenad Šulović, Aleksandar Paunović i mnogi drugi. 

U sezoni 2004/2005 kada su nastupali u rangu Druga muška regionalna liga, stigli su i do osmine finala Kup-a Srbije gde su zaustavljeni rezultatom 67:69 od tadašnjeg prvoligaša i superligaša - košarkšakog kluba Mašinac. KK BEKO nastupao je tada za četvrti rang saveznog takmičenja - Druga muška regionalna liga a KK Mašinac za prvi rang saveznog takmičenje – Prva A liga, i zato je ovaj plasman jedan od događaja na koje su posebno ponosni.

Najveći seniroski uspeh postignut je 2007. - plasman u Prvu B ligu, grupa sever (savezni rang takmicenja, drugi po redu ). Pod vođstvom trenera Vesković Velisava (In memoriam 1977.-2009.) ekipa je sezonu završila na Prvom mestu Prve muške regionalne lige sever sa skorom 23-3.

Ove godine tim je najbliži da ponovi taj uspeh. Naime, seniori se u ovoj sezoni takmiče u trećem rangu saveznog takmičenja - Prva muška regionalna liga, grupa centar i posle dvadeset odigranih kola nalaze se na prvom mestu na tabeli. Treniraju i igraju u Novoj hali Padinska skela. Do kraja takmičenja ostalo je još šest uzbudljivih utakmica koje dele ovaj klub od Druge muške lige!

Ovaj klub sa zavidnom biografijom vode mladi ljudi, roditelji male dece koji i iz svojih iskustava poznaju potrebe i ponašanje mališana. Njihove veze zasnovane su na drugarskim i porodičnim vrednostima koje su nastale baš iz perioda njihovog detinjstva i odrastanja kroz košarku i sport. Na čelu sa mladim ljudima punim entuzijazma, volje i želje, uz ogromnu podršku kolega sa velikim i dragocenim iskustvom, a svi potkovani pre svega ljubavlju prema košarci, stvorili su i danas čine jednu veliku sportsku porodicu - stvorili su ovo što je danas košarkaški klub BEKO.

logokkbeko

Neka i vaše dete zaigra košarku!    

www.kkbeko.rs

 

Podelite tekst:

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost. Opciono prijavljivanje ispod.

Online cvećara GARDEN SHOP :: Dostava cveća Beograd