Božićna zvezda - savršen poklon


 Saveti kako negovati Božićnu zvezdu

bozicna-zvezda--saksijsko-cvece

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) je specifična po tome što cveta oko Božića. Zbog toga je veoma popularna u svetu, pa samim tim i u Srbiji. Savršena kao poklon, Božićna zvezda će svojim prelepim cvetovima ulepšati svaki prostor za vreme Božićnih praznika.

KUPOVINA BOŽIĆNE ZVEZDE

Billjka koju kupujete trebalo bi da ima tamno zeleno lišće. Uvelo ili oštećeno lišće govori nam da biljka nije pravilno negovana. Birajte biljke sa zdravim cvetovima jarkih boja. Proverite da li je biljka dobro umotana kada je budete iznoslili iz prodavnice jer izlaganje niskim temperaturama, čak i na kratko, može oštetiti cvetove i listove. Kod kuće, biljku ostavite desetak minuta pa je tek tada odmotajte.

NEGOVANJE OKO BOŽIĆA

Božićnu zvezdu bi trebalo postaviti u blizini prozora ili na neko drugo osvetljeno mesto. Obratite pažnju da biljka ne dodiruje hladno prozorsko okno. Ona je tropska biljka i obično se, u plastenicima, gaji na temperaturama od 15 - 25 stepeni. Visoke temperature i kratke temperaturne razlike će skratiti životni vek biljke, tako da izbegavajte da je držite pored radijatora, klima uređaja, ventilacije kao i na mestima gde se često otvaraju prozori ili vrata. Noćna temperatura prostorije bi trebalo da bude oko 12 - 15 stepeni što će produžiti period cvetanja.

ZALIVANJE BOŽIĆNE ZVEZDE

Vlažnost zemljišta proveravajte svaki dan i zalijte je samo onda kada je zemlja potpuno suva. Zalivajte je tako da voda prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija. Višak vode prospite. Ako je zalivate previše donji listovi će početi da žute i počeće da venu, dok će u slučaju nedostatka vode početi da padaju. Ako želite da biljka i sledeće godine nastavi da ulepšava Vaš dom nabavite tečno mineralno đubrivo i dodajte ga jednom mesečno.

CVETANJE I NAREDNE GODINE

Krajem zime i početkom proleća, biljka će završiti sa cvetanjem i početi da opada. Tada bi trebalo sve grane skratiti na oko 10 - 15 cm visine i biljku staviti na hladnije mesto. Skraćivanje biljke će podstaći pupoljke da rastu i razvijaju se. U periodu od marta do oktobra proverite da li je biljka "prerasla" saksiju u kojoj se nalazi i presadite je u veću. Na dno saksije, ispod zemlje, postavite sloj šljunka. Biljku zalivajte obilno, jednom nedeljno. U jesen, biljku unosite, posebno noću kako biste sprečili da je mraz ošteti. Ovaj period je veoma nezgodan jer temperatura oscilira u toku dana. Danju biljku slobodno možete ostavljati na otvorenom prozoru ako je napolju dovoljno toplo. 

zanimljivi-clanci

Izbor dostave cveća prema značenju boja

dostava-cveca-boje

Već vekovima, za cveće se vezuje najviše tumačenja i običaja, ali i pažnja i poklanjanje. Svaku vrstu naklonosti, čak i kada su u pitanju stroge poslovne forme, moguće je iskazati darivanjem cveća, koje je u savremenom dobu dobilo i jednu, možda ne tako novu, ali svakako čestu formu...

 

Začinske biljke u Vašoj kuhinji

zacinske-biljkeAko volite sveže začine u svojoj hrani, možete ih imati pri ruci ako ih uzgajate sami u kuhinji. Postoji iznenađujući broj začinskih biljaka koji može da uspeva kao kućna biljka. Sve što je potrebno je svetlost, dobar odabir i avanturistički duh. 

Da biste osigurali uspeh, najbolje je početi sa zdravim biljkama, nego sa semenom, posebno u ovo doba godine. Formirane biljke vam daju višemesečnu prednost (nekad čak i godinu), u poređenju sa biljkama koje su započete iz semena, plus dobijate širi spektar opcija kada ih gajite unutra.

 

Ulepšajte Vaš dom uz božićnu zvezdu - saveti za negu

bozicna-zvezda--saksijsko-cvece

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) je specifična po tome što cveta oko Božića. Zbog toga je veoma popularna u svetu, pa samim tim i u Srbiji. Savršena kao poklon, Božićna zvezda će svojim prelepim cvetovima ulepšati svaki prostor za vreme Božićnih praznika.

 

 

 

 

Podelite tekst:

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost. Opciono prijavljivanje ispod.

Online cvećara GARDEN SHOP :: Dostava cveća Beograd