Izvor: Stomatološka ordinacija Dr. Barjaktarević

Hrana i piće koji onemogućuju izbeljivanje zuba

izbeljivanje-zubaRešili ste da se posvetite svom zdravlju i svom izgledu, i za početak ste krenuli od svojih zuba. Pametna odluka. Stomatološke kontrole trebalo bi da obavljate redovno, i preventive radi, zato što i sami znate da su zdravi zubi osnova zdravlja čitavog tela. Ukoliko je jedan od razloga za ovakvu odluku bila i bitka za izbeljivanje zuba, evo spiska namirnica koje bi trebalo da izbegavate ukoliko želite da povratite blistavost svog osmeha, ali i poboljšate zdravlje celog organizma.

GAZIRANA I ENERGETSKA PIĆA

Puna nezdravih šećera i veštačkih boja, gazirana i energetska pića jedan su od Vaših najvećih neprijatelja u borbi za izbeljivanje zuba. Njihovi sastojci ne samo što narušavaju baznu kiselost usne duplje, nego i u velikoj meri utiču na stvaranje sitnih i krupnih mrlja na zubima. Ukoliko ste žedni, najbolje bi bilo da posegnete za čistom negaziranom vodom – nikako onima sa ukusima, jer poseduju iste aditive kao i energetska pića. Ako Vam se, pak, prijede nešto slatko, grickajte šargarepu, što je ujedno odlična metoda za izbeljivanje zuba.

KAFA I ČAJ

Kafa i cigarete prvi su u nizu štetnih navika koje onemogućuju izbeljivanje zuba, i trebalo bi ih se kloniti u što većoj mogućoj meri. Pošto nema sumnje da mnogi od nas ne mogu da zamisle da bez kafe započnu dan, najbolje bi bilo da joj dodate malo mleka, kako bi crna boja ovog napitka što manje uticala na sjaj Vaših zuba. Crni i zeleni čaj takođe nisu dobar izbor ukoliko ste počeli da primenjujete neku od metoda za izbeljivanje zuba, ali se njihovo dejstvo takođe može neutralisati dodatkom mleka ili pranjem zuba odmah nakon konzumacije.

VINO - NAJVEĆI NEPRIJATELJ

Crno i crveno, ali i belo vino, zbog visokog nivoa kiselosti, nikako nisu dobar izbor ukoliko se nalazite usred nekog od procesa za izbeljivanje zuba. Vino u svim bojama sadrži i jake pigmente – belo u manjoj, a crno u najvećoj mogućoj meri – te njegova redovna konzumacija dovodi do brze promene boje Vaših zuba. Ma koliko bilo zdravo, vino je dobro izbaciti iz ishrane na određen period, kako bi Vaš osmeh ponovo postao blistav.

SLATKIŠI I GRICKALICE

Od malena nam govore da čokolada kvari zube, ali ona nije jedini slatkiš, odnosno slaniš, koji bi bilo dobro izbegavati ukoliko ste se odlučili za primenu neke od tehnika za izbeljivanje zuba. Visok procenat šećera u slatkim i slanim grickalicama, veštačke boje i konzervansi, neki su od glavnih krivaca kako za stvaranje karijesa, tako i za mrlje i fleke na zubima. Zato je dobro čips i slane štapiće zameniti grickanjem svežeg zelenog povrća ili tvrdog sira, koji su ujedno i odlični saveznici za izbeljivanje zuba. Ukoliko, pak, baš nikako ne možete bez čokolade, konzumirajte crne čokolade u manjim količinama, jer one sadrže visok procenat kakaa, koji je dobar za kosti, ali odmah nakon toga operite zube ili uzmite žvaku bez šećera. Umesto slatkiša svih vrsta, najbolje bi bilo da birate citrusno voće: pomorandže, limun, madarine, nar, ananas (svež, nikako iz konzerve), koji će zadovoljiti Vašu želju za slatkim, dok su takođe i odlični pomagači za izbeljivanje zuba. Ipak, i nakon njih bi bilo dobro posegnuti za pastom i četkicom, kako biste odstranili voćne kiseline štetne za zubnu gleđ.

 

Podelite tekst:

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost. Opciono prijavljivanje ispod.

Online cvećara GARDEN SHOP :: Dostava cveća Beograd