Limun i njegova uloga u našem zdravlju


Zdraviji život uz limun

limunLimun spada u grupu najpoznatijih višenamenskih plodova na zemlji prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje. Osim toga, limun ima bezbroj prednosti koje mogu značajno promeniti i unaprediti Vaše zdravlje. Mi smo sastavili listu od 11 najvažnijih prednosti koje, s pravom, limun svrstavaju u grupu super voća.

RAVNOTEŽA VAŠEG PH

Limun jeste kiseo, ali je u stvari alkalan i kao takav može vratiti PH ravnotežu našem telu.

ČISTI CREVA

Limun pomaže pri kontrakciji creva u našem telu što olakšava njihovo pražnjenje i redovno izbacivanje toksina iz organizma. Takođe, ublažava simptome loše probave. Neka Vam prva stvar ujutru čaša limunade.

ČISTI ORGANIZAM

Limunska kiselina pomaže pri rastvaranju kamena u bubregu, sprečava deponovanje kalcijuma i žuči u organizmu zadržavajući nesmetano funkionisanje naših organa.

DETOKSIKACIJA JETRE

Sveža i topla limunada je sjajan rastvarač mokraćne kiseline i otrova i odličan stimulans za proizvodnju žuči u jetri.

BOGAT HRANLJIVIM MATERIJAMA

Limun i ostali citrusi su bogati vitalnim hranljivim materijama bez kojih naše telo ne bi moglo da funkcioniše. Puni su kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma...

ZDRAVLJE MOZGA

Limunova kora sadrži lekovitu materiju koja se zove tangeretin koji je efikasan u lečenju moždanih bolesti, kao što je Parkinsova bolest, jer sprečava raspadanje moždanih ćelija.

limun-u-casi

STUB ODBRANE OD INFEKCIJA

Zbog svojih antibakterijskih svojstava topli limunov sok (limunada) je najefikasniji način ublažavanja virusnih infekcija, gripa i prehlada kao i eliminisanja crevnih parazita. Dokazano je da se uspešno može koristiti u borbi protiv bakterija malarije, tifusa, kolere... Osim toga, vitamin C iz limuna pojačava imunološki sistem organizma.

LIMUNOM PROTIV RAKA

Zbog hranljivih materija koje sadrži limun se koristi i u borbi protiv raka. Ima 22 anti - rak jedinjenja uključujući limonen, ulje koje sprečava i usporava rast tumora i flavanol koji sprečava deobu kancerogenih ćelija. U nekim slučajevima se limun pokazao bolje od hemoterapije.

ODRŽAVA VAŠ KARDIOVASKULARNI SISTEM

Vitamin C iz limuna snižava holesterol u krvi, pospešuje proizvodnju dobro holesterola, smanjuje rizik od ateroskleroze i poboljšavva zdravlje srca. 

MRŠAVITE UZ LIMUN

Limun pomaže pri skidanju kilograma jer sadrži pektin vlakna koja stvaraju osećaj sitosti.

ČISTI VAŠE LICE

Antioksidanti iz limunovog soka poboljšavaju kožu, uklanjaju tamne mrlje, staračke pege, ožiljke pa čak i bore. Koristan je i kod uklanjanja akni zbog svog antibakterijskog svojstva. Povremeno nanošenje limunovog soka učiniće da Vaša koža izgleda blistavije i zdravije.

zanimljivi-clanci

Da li jabukovo sirće ubrzava metabolizam?

jabukovo-sirce

Ako još uvek niste koristili jabukovo sirće, stari narodni lek koji se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema, možda bi trebalo da probate. Nova godina obično sa sobom donosi razne ciljeve, između ostalog i večitu žensku želju za mršavljenjem. Postoje razne teorije da jabukovo sirće pomaže pri smanjivanju kilograma. Mi smo se potrudili da Vam u ovom članku objasnimo da li i kako jabukovo sirće utiče na metabolizam.  

 

Čajevi za mršavljenje - recepti

Cajevi-za-mrsavljenje

Želite da držite dijetu? Jedan od najboljih izbora za sam početak su čajevi. Bogati su antioksidansima, polifenolima i ostalim zdravim sastojcima.

 

11 fantastičnih prednosti limuna

limun

Limun spada u grupu najpoznatijih višenamenskih plodova na zemlji prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje. Osim toga, limun ima bezbroj prednosti koje mogu značajno promeniti i unaprediti naše zdravlje. Mi smo sastavili listu od 12 najvažnijih prednosti koje s pravom limun svrstavaju u grupu super voća.

 

Namirnice koje smanjuju apetit - Savršena dijeta

zdrava-ishrana

Vašem pokušaju da izgubite kilograme najveći neprijatelj je glad. Kontrola porcija je od suštinskog značaja za gubitak kilograma. Ukoliko Vas muči glad tokom perioda držanja dijete, imate želju da stalno nešto grickate pročitajte ovaj naš članak i saznajte koje su to prirodne namirnice koje Vam mogu pomoći da smanjite apetit. 

 

 

Podelite tekst:

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost. Opciono prijavljivanje ispod.

Online cvećara GARDEN SHOP :: Dostava cveća Beograd