Limun i njegova uloga u našem zdravlju


Zdraviji život uz limun

limunLimun spada u grupu najpoznatijih višenamenskih plodova na zemlji prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje. Osim toga, limun ima bezbroj prednosti koje mogu značajno promeniti i unaprediti Vaše zdravlje. Mi smo sastavili listu od 11 najvažnijih prednosti koje, s pravom, limun svrstavaju u grupu super voća.

RAVNOTEŽA VAŠEG PH

Limun jeste kiseo, ali je u stvari alkalan i kao takav može vratiti PH ravnotežu našem telu.

ČISTI CREVA

Limun pomaže pri kontrakciji creva u našem telu što olakšava njihovo pražnjenje i redovno izbacivanje toksina iz organizma. Takođe, ublažava simptome loše probave. Neka Vam prva stvar ujutru čaša limunade.

ČISTI ORGANIZAM

Limunska kiselina pomaže pri rastvaranju kamena u bubregu, sprečava deponovanje kalcijuma i žuči u organizmu zadržavajući nesmetano funkionisanje naših organa.

DETOKSIKACIJA JETRE

Sveža i topla limunada je sjajan rastvarač mokraćne kiseline i otrova i odličan stimulans za proizvodnju žuči u jetri.

BOGAT HRANLJIVIM MATERIJAMA

Limun i ostali citrusi su bogati vitalnim hranljivim materijama bez kojih naše telo ne bi moglo da funkcioniše. Puni su kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma...

ZDRAVLJE MOZGA

Limunova kora sadrži lekovitu materiju koja se zove tangeretin koji je efikasan u lečenju moždanih bolesti, kao što je Parkinsova bolest, jer sprečava raspadanje moždanih ćelija.

limun-u-casi

STUB ODBRANE OD INFEKCIJA

Zbog svojih antibakterijskih svojstava topli limunov sok (limunada) je najefikasniji način ublažavanja virusnih infekcija, gripa i prehlada kao i eliminisanja crevnih parazita. Dokazano je da se uspešno može koristiti u borbi protiv bakterija malarije, tifusa, kolere... Osim toga, vitamin C iz limuna pojačava imunološki sistem organizma.

LIMUNOM PROTIV RAKA

Zbog hranljivih materija koje sadrži limun se koristi i u borbi protiv raka. Ima 22 anti - rak jedinjenja uključujući limonen, ulje koje sprečava i usporava rast tumora i flavanol koji sprečava deobu kancerogenih ćelija. U nekim slučajevima se limun pokazao bolje od hemoterapije.

ODRŽAVA VAŠ KARDIOVASKULARNI SISTEM

Vitamin C iz limuna snižava holesterol u krvi, pospešuje proizvodnju dobro holesterola, smanjuje rizik od ateroskleroze i poboljšavva zdravlje srca. 

MRŠAVITE UZ LIMUN

Limun pomaže pri skidanju kilograma jer sadrži pektin vlakna koja stvaraju osećaj sitosti.

ČISTI VAŠE LICE

Antioksidanti iz limunovog soka poboljšavaju kožu, uklanjaju tamne mrlje, staračke pege, ožiljke pa čak i bore. Koristan je i kod uklanjanja akni zbog svog antibakterijskog svojstva. Povremeno nanošenje limunovog soka učiniće da Vaša koža izgleda blistavije i zdravije.

zanimljivi-clanci

5 napitaka za manje kilograma

dijeta

Pokušavajući da izgubimo kilograme sav fokus nam je usmeren ka hrani odnosno količini i vrsti hrane koju unosimo ne razmišljajući o tome šta pijemo i kako te "tečnosti" utiču na našu dijetu. Verovali ili ne, narednih nekoliko praktičnih saveta pomoći će Vam da smanjite unos kalorija bez većih odricanja.

 

Zašto dijeta ne daje rezultate?

dijeta1

Dijeta predstavlja odličan način pomoću koga možete da smanjite svoju telesnu težinu. Ako bismo pogledali statistiku u Evropskim zemljama, u poslednje vreme je porastao broj ljudi koji drže dijetu za 70% kod žena i za 30% kod muškaraca. Ali nije baš sve tako lepo i jednostavno jer mnoge dijete ne daju željene rezultate. Kod nekih se željeni efekat dobija samo na početku ali se kasnije težina vrati ili čak poveća.  

 

Čajevi za mršavljenje - recepti

Cajevi-za-mrsavljenje

Želite da držite dijetu? Jedan od najboljih izbora za sam početak su čajevi. Bogati su antioksidansima, polifenolima i ostalim zdravim sastojcima.

 

11 fantastičnih prednosti limuna

limun

Limun spada u grupu najpoznatijih višenamenskih plodova na zemlji prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje. Osim toga, limun ima bezbroj prednosti koje mogu značajno promeniti i unaprediti naše zdravlje. Mi smo sastavili listu od 12 najvažnijih prednosti koje s pravom limun svrstavaju u grupu super voća.

 

 

Podelite tekst:

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost. Opciono prijavljivanje ispod.

Online cvećara GARDEN SHOP :: Dostava cveća Beograd